iTeentity

Projekat “Svi smo isto različiti”

“Svi smo isto različiti” je projekat mladih psihologa, jedan od deset pobednika konkursa Centrifuga za 2018. godinu, u okviru programa Superste, čiji akcenat je na edukaciji i osvešćivanju adolescenata, sa ciljem razvoja i poboljšanja njihovih sposobnosti realne (samo)percepcije, postavljanja ciljeva i donošenja odluka.

Zašto adolescenti? Adolescenti su specifična grupa mladih ljudi u jeku svog razvoja, kojima život donosi mnogo zagonetki. U okviru formalnog obrazovanja, oni ne mogu dobiti odgonetke. Mi smo se, kroz direktan odnos sa njima, bavili svim nedoumicama njihovog razvojnog perioda. Dok oni hrle za saznavanjem i otkrivanjem, mi im na ovaj način u tome pomažemo, podstičući ih na razmišljanje i diskusiju.

Nepisano je pravilo da se reaguje kada je problem vec stvoren, a mi se fokusiramo na realno razvijanje jakih licnosti i kroz to prevenciju potencijalnih problema u budućnosti.
Mi ne pozivamo adolescente da dođu kod nas, već idemo kod njih i u jednom formalnom okruženju im pružamo neformalnu edukaciju kroz razgovore, žive primere i diskusije; usmeravamo ih gde i na koji način da potraže pomoć, podele iskustvo i unaprede kvalitet života.

Tako, kroz radionice, diskusiju, grupne debate, lične primere…Prolazili smo kroz pojam, značaj i načine ispoljavanja emocija; pričali o socijalnim odnosima; videli šta je mentalno zdravlje, koji su to mentalni poremećaji i kako do njihove prevencije; isticali smo značaj motivacije, postavljanja realnih ciljeva, donošenja odluka; pokušali da im približimo pojam misli, svesti, ličnosti; učili zajedno sa njima, kako da bolje komuniciramo i kritički razmišljamo.

Projekat je održan u 3 grada (Beograd, Pančevo i Ljig) u 7 škola. Održano je 240 radionica, na kojima je prisustvovalo preko 500 učenika.

PODRŠKA PROJEKTU

 
Website design: ATEC Technologies
Scroll